Top Gearin tulevaisuus

Suositun brittiläisen Top Gear -ohjelman tuottajat tuskin osasivat täysin ennakoida, kuinka heidän päätöksensä erottaa melkein puolijumalan asemaan nousseen Jeremy Clarksonin tulisi vaikuttamaan sen tulevaisuuteen. Myönnettäköön se, että Clarksonin kuuluisat lausahdukset suorastaan kerjäsivät kurinpidollisia toimenpiteitä, mutta samalla tuottajien varsin radikaali päätös kävi heille hyvin kalliiksi. Ohjelman muu kaarti ei ole nimittäin innostunut Top Gearin tulevaisuudesta lainkaan.

Voiko juontajia edes korvata?

BBC-kanavan ei kannata lähettää neuvottelijoita Clarksonin lähettyville, sillä tuottajien päätös oli selkeä laskelmointivirhe. Liikemaailmassa virheistä pitää maksaa, ja hyväksi onneksi katsojilta löytyy aseet oman mielipiteensä kertomiseen: television kauko-ohjain.Ohjelman toinen pioneeri, Richard Hammond, ilmoitti kollegansa James Mayn tavoin, että hänkään ei osallistu uudistuneen Top Gearin joukkueeseen – tarkoittaen sitä, että uuden formaatin kasvoina nähdään täysin uudet henkilöt. Katsojien reaktioita ei pystytä vielä toistaiseksi ennustamaan kokonaisvaltaisesti, mutta on sanomattakin selvää, että uudistunen Top Gearin juontajan tulee täyttää melkoisen suuret saappaat. Muutamista vaihtoehdoista keskustellaan kiivaasti, mutta samalla huhut torpataan poikkeuksetta spekulaatioiksi.Muutamia vaihtoehtoja heitellään enemmän tai vähemmän vakavasti ilmoille brittiläisessä mediassa, joka ei ole tosin erityisen tunnettu johdonmukaisuudestaan. Esimerkiksi vedonlyöjät antavat entiselle F1-kuski Eddie Irvinelle mukiinmenevän kertoimen uudeksi juontajaksi. Jopa sensaatiohakuinen Jimmy Carr löytyy listalta, tarkoittaen lähinnä sitä, että BBC-kanavan tuottajat kääntyvät ajan kuluessa yhä epätoivoisimpiin vaihtoehtoihin. On suorastaan ihme, että esimerkiksi Matti Nykästä ei löydy listalta. Vielä.

Kolmikko palaa toisella kanavalla?

Kävi miten kävi, BBC2-kanavan päätös käy heille kalliiksi, sillä Top Gear on yksi sen katsotuimmista ohjelmista. Mutta toisaalta toisen epäonni on toisen onni: Top Gearin alkuperäinen kaarti suunnittelee viimeisimpien huhujen mukaan oman show’nsa aloittamista kilpailevalla kanavalla. Täten ehkäpä Jeremy Clarkson ymmärtää kiinan kieltä, sillä kiinalaisten symboli ”kriisi” sisältää merkin, joka tarkoittaa myös tilaisuutta. Myös yhdysvaltalainen, huippusuosittu Netflix-palvelu neuvottelee huhujen mukaan mahdollisesta osto-oikeudesta uuteen Top Gear -ohjelman variaatioon.Aina yhtä luotettava (ja sensaatiohakuinen) brittiläinen media raportoi myös, kuinka Clarkson on tullut katumapäälle. Lähinnä tylsyydestä tympiintynyt Clarkson sanoi väitettävästi, että hän ottaa itseänsä niskasta kiinni ja muuttaa tapansa. Toisaalta sama lehti raportoi viikkoa myöhemmin, kuinka Clarkson, Hammond ja May nähtiin kilpa-radalla testaamassa yhdessä uutta Ferraria, jonka jälkeen nämä kolme herrasmiestä siirtyivät kapakkaan. Mikäli jälkimmäinen huhu pitää paikkansa, kuolinisku Top Gearin sydämeen on tulossa.Oli miten oli, Clarksonin kohtalo jää nähtäväksi. Mutta Top Gearin tulevaisuuden suhteen meidän ei kannata rakentaa suuria pilvilinnoja.